20 Ocak 2012 Cuma

TARİHİ KEMERALTI ÇARŞI

Bugün annemle birlikte Kemeraltı'na indik. Bizim buralarda böyle söylenir. Aslında inilen çıkılan bir yer yok ortada ama. Bilmiyenler için söylüyorum İzmirin Kemeraltısı sizin bildiğiniz gibi çarşı. Ama ne çarşı! Ne ararsanız var... Hatta aklınıza gelmeyecek ya da daha önce hiç görmediğiniz duymadığınız şeyler bile var. Yolu düşenlere mutlaka tavsiye ederim. Yalnız orada gezerken ara sokaklara girmeli altını üstüne getirmelisiniz. Örneğin balıkçıların oradaki bir dükkanda bulabileceğiniz en ucuz ahşap objelerin olduğunu söyleyebilirim. Ya da Şadırvanın oradaki turşucuda "aaaa! Bununda mı turşusunu yapmışlar dedirtecek kocaman kavanozları görebilirsiniz. Kızlarağası hanının mistik havasında çeşitli otantik objeler bulabilir, Hisarönünde meşhur fincanda pişen boool köpüklü Türk kahvesini içebilirsiniz. Eğer rejimdeyim demezseniz ve sıraya girerseniz yine meşhur şambalinin tadına bakabilirsiniz. Bu arada anneannemin hatırlatmasıyla ekliyorum bir de bir oturuşta 50 tane yemeden kalkamayacağınız bir midyecimiz de var. Kumaşlar, baharatlar, baklagiller, balık, et, sakatat, evcil hayvan, hırdavat, kıyafet, ayakkabı, gelinlik, çiçek soğanı, tesbih, dibek kahvesi bulabileceklerinizden bazıları. Yaşayacağınız nostalji de cabası...
Aklımda böyle birşey yoktu ama bir tanıtım postu gibi oldu bu yazı galiba. Gidişat onu gösteriyor :) Madem öyle birkaç fotoğraf ekliyorum sizler için. Daha sonra devam ederim.





Neyse nerede kalmıştık....
Biz de annemle Kemeraltına indik bugün. İlk olarak Değirmen'e gittik. Burası en az 30-35 sene önce annemin anneannemle beraber geldiği biryer. Şimdi annem ve ben gidiyoruz. Mutfağınız için bulabileceğiniz çeşit çeşit bakliyat, baharat, kuru meyve, salça, tarhana.... falan filan var. Yurdun dört bir yanından geliyorlar.  Miss gibi kokuyor her şey. Benim payıma düşenler : kurutulmuş domates, defne yaprağı, maş fasülyesi, kırmızı fasülye, kabuk tarçın ve karanfil. Annemin payı ise : kırık darı, bulgur, kuru börülce, çekilmiş deniz tuzu.
Daha sonraki durağımız ise hisarönündeki tuhafiyeler oldu. Burdan da annemle ortak projemiz için jelatin, kanaviçelerim için iplikler ve iğneler, beyaz keçe, biraz kordonet ve pembe puantiyeli fırfırlı kurdele aldım. 
Ayrıca belki bilenler vardır ama benim yeni tanıştığım ROSSMAN adında bir mağaza var karşıyakada. Bir şubesi de buradaymış. Orda da kalp süsler ve desenli kağıt mendil buldum ve birer tane kaptım. 
Bu yazdığım en uzun postlardan biri oldu herhalde. Anlat anlat bitmez işte. Gelin, gezin, görün derim. Hatta kahvemizi beraber içelim :)


Bu da benim cicilerin resmi. Kuzulu mendil ne sevimli di mi?
Hoşçakalın...

8 yorum:

  1. bizimde EMİNÖNÜ müz ve mıısr çarşımız var:))
    bende bayılırım ne var ne yok bakıp gezmeye.
    ne güzelmiş bu mendil sanki bir blogda bu peçeteyi ünlü bir mağzanın sattığını görmüştüm iyi bir fiyata:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir yazı olmuş,kalemine sağlık. Düşünüp de hayata geçirdiğin için aklına sağlık. Ha bir de Rossman Karşyaka'da nerede kuzum ?

    YanıtlaSil
  3. İzmir'de ilk tanıştığım yer Karşıyaka'ydı. Teyzem orada otururdu tren garının hemen arka sokağında. Dolayısıyla çarşısını da çok severdim. Ama bundan seneler seneler önceydi... İzmir'de iki sevdiğim yer var birisi Karşıyaka,diğeri de Kemeraltı... Sayende gezmiş kadar oldum canım.
    Çok güzel şeyler almışsın. Dört gözle bekliyorm bakalım neler yaratacaksın bunlardan.

    YanıtlaSil
  4. peçeteler çok cici ve sayende kemerlatına gitmiş oldum yani kapıdan bakıp bir ceee demiş oldum.. gelip içerisinide karıştıracağım ama merak etme :)

    YanıtlaSil
  5. Keçeyi nereden aldınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genellikle bu tip alışverişlerim için Beyoğlu düğme pazarını tercih ediyorum

      Sil
    2. İzmir de nerede bulunabilir?

      Sil
    3. Beyoğlu düğme pazarı zaten İzmir Kemeraltındaki bir dükkanın adı. Hisar caminin yan tarafında, gelinlikçilerin arasında. Orada Beyoğlu düğme pazarı gibi en az 5-6 dükkan daha var. O bölgede keçeden, yüne, düğmeden kurdelaya kumaşa aradığınız herşeyi rahat rahat bulabilirsiniz.

      Sil